Delprov 4 video som designmaterial – 16 juni
- Inlämningsdatum 15 jun av 23.59
- Poäng 3
- Lämnar in en textimatningsruta, en länk till webbplats, en mediainspelning, eller en filuppladdning
- Tillgänglig 20 maj kl 13:00–15 jun kl 23.59 26 dagar
Sprint 4
Fortsätta designarbetet, med den designbrief ni arbetar utifrån och dina designkoncept framtagna i sprint 1 & 2. Syftet är att när denna sprint är slut ska ni ha valt ett designkoncept att arbeta vidare med.
Hur: Som individuell designer i ett designteam
Examinationsform: Muntlig examination med gestaltande och skriftligt underlag (padlet)
Vi trycker på din roll som individuell självständig designer. Ta plats, bidra till designarbetet, gör din röst hörd! Låt dina designteams-medlemmar ta plats, lyssna, ge konstruktiv kritik. Försök att lyfta eventuella problem med handledare eller kursansvarig via mejl. Ha fokus på lärandemålen!
Alla vinner på individuella självständiga reflektiva digitala designers i samverkan!
Lärandemål 1-8 och 10 examineras.
Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.
Sprint 4: Designarbete – Video som designmaterial
- Video som designmaterial (dvs scenariobaserad video/storyboard)
- Metoder och tekniker för design av mobil IT
- Design och värdering av koncept för mobil IT
- Designteamets utformning
- Designprocesser
- Användare
- Kommunikation av designarbetets process, metoder och resultat
- Designlogg
Sprint 4 genomförs som ett designprojekt, där ni fortsätter att arbeta som digital designer och samverkar med de andra i ert designteam. Här använder ni de erfarenheter och den kunskap ni tagit fram och formulerat under de förra delproven och det koncept ni bestämt er för att arbeta vidare med i kursen – det koncept för en digital tjänst ni formulerat i sprint 3.
I Sprint 4 skall du utgå ifrån den nytta, de kvaliteter och de funktioner du har skapat under arbetet med det individuella konceptet i Delprov 1, 2 och 3. Nu skall du med hjälp av ett fortsatt prototyparbete visualisera, prova och simulera konceptet.
I Sprint 4 ska du skapa en scenariobaserad video på de kunskaper ni har med er från tidigare kurser i att skapa scenarier och storyboard. Här ska ni med era AR-prototyper som utgångspunkt, i miljö eller med hjälp av er karta skapa en simulering i videoform som är både trovärdig och lyfter fram det unika i konceptet. Beskriv vad du faktiskt designat och vad den ger användaren för nytta och värde. Fokusera på centrala och unika delar, som tydligt visar vilka värden ni bringar er tänkta målgrupp. I denna video ska ni arbeta med split screen, alltså demonstrera ert koncept i två skilda bildflöden.
Del 1 användaren i action Del 2 vad händer i mobilen
I den ena delen av bilden visar ni vad användaren/användarna gör, i vilken kontext de befinner sig och vilken typ av teknikstöd de använder sig utav (tänk PACT här och att alla delar i pacten ska visas).
I den andra delen av bilden ska vi se vad som händer i den mobila enheten och på detta sätt tydligt visa fram upplevelse kvaliteterna i er tänkta applikation/tjänst och visa det som användaren ser på sin skärm, hur de interagerar och vad utfallet blir. Detta är ett utmärkt sätt att använda video för att utvärdera ett koncept och förstå vad som fattas, vad som bör läggas till och vad som behöver designas på nytt.
Dokumentera löpande skissmaterial och erfarenheter ni gör på era Padlets, i loggboken och med den färdiga videon.
Genom detta arbete med att testa och visualisera konceptet kommer ni få nya erfarenheter och kunskap som ni formulerar i ett utvecklat Designkoncept 2.0.
Att lämna in:
En videofilm på max 3 minuter, som visar ditt koncept, vad du faktiskt designat och vad den ger användaren för nytta och värde, som lyfter fram centrala och unika delar, som tydligt visar vilka värden ni bringar er tänkta målgrupp.
En skriftlig analys kring erfarenheter av de genomförda prototyper och video-filmandet med split screen, publiceras på er Padlet och inlämnad som .pdf max 1 A4. Samt ett uppdaterad designkoncept 2.0 på 1-2 A4 ska också lämnas in samt finnas på er padlet
Filmen och det skriftliga underlaget ni skapat enligt ovan blir grunden för den muntliga examinationen.
Deadline:
Delprov 4 onsdag 4/5 kl 23:59 den muntliga examinationen sker 6:e och 7:e maj. En doodle kommer att finnas tillgänglig i slutet av April för bokning av examinationstidpunkt.
Betygskriterier
Väl godkänt
Förutom kriterierna för godkänt ska design-förslagets centrala kvaliteter och funktioner lyftas fram, samt tydligt kommunicera det som gör designförslaget unikt. Designkonceptet håller en hög visuell och narrativ kvalitet tätt kopplat till designbriefen
Godkänt
Genomfört ett designkoncept i tidigt skede, där arbetet med att ta fram detta förhållit sig till uppsatta mål, designmetoder och prototyper som testats i dialog med användare och tänkt kontext. Tagit fram ett designkoncept som tar hänsyn till människor, händelser, teknik och kontext. Att utifrån det designarbetet kunna kommunicera konceptets kvaliteter och funktioner i videoform i tydlig dialog med designbriefen
Underkänt
Begränsad eller bristande förmåga att redogöra för ett genomfört designarbete. Arbetet har svag eller ingen koppling till designmetoder och prototyper som testats i dialog med användare och tänkt kontext och kopplar svagt till designbriefen.